Nieuws

Het laatste nieuws, leuke tips & trips van Cannenburg

Caravan trekken: alles over gewicht, regels en rijbewijs

Alle informatie die je nodig hebt over caravan gewichten, regelgeving en rijbewijzen

Je wilt graag een nieuwe caravan kopen, maar je weet niet precies hoeveel gewicht je achter je auto mag trekken. Of je hebt al een caravan, maar weet niet precies waar je je aan moet houden. Wat zijn de regels in Nederland en in het buitenland? Wanneer heb je een E achter B-rijbewijs nodig? In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten, waar je informatie kunt vinden en hoe de regels precies werken.

Kentekenbewijs: Hoeveel mag jouw auto trekken?

Laten we beginnen met het kentekenbewijs van je auto. Dit document geeft aan hoeveel gewicht je achter je auto mag trekken. Om het makkelijker uit te leggen, gebruiken we een fictief kentekenbewijs als voorbeeld. Kijk naar de rode omlijning op de foto. Daar staat dat deze persoon een caravan mag trekken van maximaal 1500 kg (Techn.max.massa AHW, geremd). Dit betekent dat het totale gewicht van je caravan op papier niet boven de 1500 kg mag komen.

Mijn advies is om je altijd aan deze regel te houden, omdat dat het simpelste is. Maar voor degenen die precies willen weten wat er mogelijk is, kan het iets ingewikkelder.

In Nederland geldt er namelijk een uitzondering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de belading van je voertuig. Dit betekent dat als je auto een Techn.max.massa AHW (geremd) van 1500 kg heeft en je caravan op papier maximaal 1600 kg weegt, je hem toch mag trekken. Zolang je de caravan niet boven de 1500 kg belaad, mag je ermee rijden. Ga je naar het buitenland? Dan moet je je caravan terug laten keuren. Daarover vertel ik later meer.

 

Rijbewijs B met een caravan

Met een rijbewijs B mag je niet boven het gezamenlijk gewicht van je beladen auto in combinatie met een volledig beladen caravan uitkomen van 3500kg. Ongeacht of je de caravan minder zwaar belaad. Het gaat om de getallen op papier. Dit is de combinatie tussen de getallen met de rode omlijning en de gele. Zoals je ziet op het voorbeeld kom je boven de 3500kg gezamenlijk uit. Er zijn meerdere manieren om dit probleem op te lossen. Een E-rijbewijs halen en/of de gewichten aanpassen. Dit laatste lees je verderop.

Rijbewijs E achter B met een caravan 

Er is voor mijn gevoel wat verwarring over wanneer je een E achter je B-rijbewijs nodig hebt, en de meningen hierover verschillen. Na wat onderzoek blijkt het volgende: zolang het gewicht van je auto (het trekkende voertuig) niet boven de 3500 kg komt, mag je vrijwel elke combinatie van auto en caravan trekken. Gelukkig komen de meeste kampeerders hiermee niet in aanraking.

Om een voorbeeld te geven: onze directeur rijdt in een Dodge RAM die ongeveer 2000 kg max. beladen weegt en 3500 kg mag trekken. In totaal komt hij uit op 5500 kg, en hiervoor heeft hij een BE-rijbewijs nodig. Dit is toegestaan. Komt je auto echter boven de 3500 kg, dan heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig.

Kogeldruk: wat is het en waarom is het belangrijk?

De standaard kogeldruk van een caravan verschilt per merk en type caravan. Maar let op: dit wordt nergens vermeld, en zelfs wij als dealer weten niet precies wat de kogeldruk is wanneer een caravan uit de fabriek komt.

Wat is kogeldruk?
Kogeldruk is het gewicht waarmee de caravan op de trekhaak van je auto drukt. De maximale kogeldruk die jouw auto mag hebben, staat in de autopapieren.

Hoge of lage kogeldruk?
Een hoge kogeldruk is beter dan een lage, maar ga niet over de maximale kogeldruk van je auto heen! In het ergste geval kan de trekhaakkogel afbreken of kunnen de voorwielen van je auto loskomen van de weg.

Een te lage kogeldruk is ook gevaarlijk. Dit zorgt ervoor dat je caravan lang blijft slingeren nadat je een stuurbeweging hebt gemaakt. Kijk maar eens naar het filmpje hieronder. Ook kan het gebeuren dat je caravan zich lostrekt van de trekhaak. Dat wil je natuurlijk echt niet!

 

 

Leeggewicht, Rijklaargewicht, Laadvermogen, Maximaal te beladen gewicht

Leeggewicht: Dit is het gewicht van je caravan zoals deze uit de fabriek komt, zonder extra spullen of accessoires. Let op: het leeggewicht kan veranderen als je na of tijdens de fabricage extra opties laat plaatsen, zoals een airco, Mover of cassetteluifel.

Rijklaargewicht: Dit is het gewicht dat de fabrikant noteert wanneer ze je caravan leveren, en gaat ervan uit dat je niet met een lege caravan op vakantie gaat. Het wordt berekend met een minimale hoeveelheid belading, zoals water, gasflessen, en andere benodigdheden die je tijdens je vakantie nodig hebt. Is dit handig? Niet altijd, maar het is wel de standaard in de caravanwereld. Elke fabrikant hanteert een ander rijklaargewicht, en dit kan ook per model verschillen, omdat bijvoorbeeld de watertank- en boilerinhoud varieert. Neem bijvoorbeeld Fendt: bij Fendt is het rijklaargewicht gebaseerd op 1 gevulde 11 kg gasfles, 10 liter water, een 100% gevulde spoeltank toilet en een volledig gevulde boiler. Daarnaast houden ze rekening met een variatie van 5%.

Mijn advies aan klanten is om het rijklaargewicht te vergeten en vanaf het leeggewicht alles zelf op te tellen. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker en weet je precies waar je aan toe bent.

Maximaal te beladen gewicht: Dit is het maximale gewicht dat de as van je caravan kan dragen. Dit zijn vaak standaardwaardes, zoals 1350 kg, 1500 kg of 1700 kg. Wil je meer meenemen? Dan kun je dit gewicht laten verhogen door een aanpassing in de fabriek. Dit kan betekenen dat er een andere as onder de caravan wordt geplaatst, waardoor het maximaal te beladen gewicht met 100 tot soms wel 500 kg toeneemt. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je caravan en de fabrikant.

Laadvermogen: Dit is het officiële restgewicht dat overblijft nadat je het rijklaargewicht van het maximaal te beladen gewicht aftrekt. Dit bepaalt hoeveel extra spullen je kunt meenemen, zoals potten, pannen, stoelen, kleding en eten. En hoeveel gewichtsruimte je nog over hebt om accessoires te plaatsen.

Gewichtsverlaging van je caravan

Stel, je loopt bij ons op het terrein en ziet een fantastische caravan, maar hij is helaas 100 kg te zwaar voor je auto. In dit geval bedoelen we dat het maximaal te beladen gewicht oftewel het Techn.max.massa AHW (geremd) boven de limiet van je auto uitkomt. Hierdoor denk je misschien dat je de caravan niet kunt kopen, maar er is een oplossing.

Je kunt het maximaal te beladen gewicht van de caravan laten verlagen met een bepaald aantal kilo’s. Hoeveel precies mogelijk is, verschilt per caravan. Een handige richtlijn is dat er minimaal 100 kg aan laadvermogen over moet blijven. Uiteraard snappen ze daar ook dat een caravan met een laadvermogen van bijvoorbeeld 10 kg niet realistisch is, dus ergens zit een grens aan hoe ver je het gewicht kunt verlagen. Bij het RDW kun je deze aanpassing laten doen (via deze link: gewicht aanhanger/ caravan aanpassen). Zij zorgen ervoor dat het nieuwe gewicht officieel geregistreerd wordt.

Er is nog een mogelijkheid. Mocht je niet genoeg gewicht van je caravan af kunnen schaven, dan is het ook mogelijk om het gewicht van je auto terug te keuren. Stel dat je met de auto en caravan combinatie op de 3700kg uitkomt, maar je vind het laadvermogen van je caravan met 200kg verlagen geen optie. Dan kun je de caravan met 100kg verlagen en je auto. Dan kom je op een gezamenlijk gewicht uit van 3500kg. probleem opgelost!

Gewichtsverhoging van je caravan na aanschaf

In 99,9% van de gevallen is het niet mogelijk om het maximaal te beladen gewicht van je caravan te verhogen nadat je hem hebt gekocht. Dit komt doordat de caravan op een as staat die niet meer gewicht aankan. Toch zijn er drie héle kleine uitzonderingen:

  1. Gewichtsverlaging door een vorige eigenaar
    Heb je een occasion gekocht waarvan het gewicht eerder is verlaagd? Dan kun je dit weer herstellen naar het originele gewicht via de website van het RDW. Dit werkt op een zelfde manier als gewichtsverlaging.
  2. Caravelair caravans (en vergelijkbare merken)
    Caravelair caravans worden altijd geleverd met hun sterkste as. Dit betekent dat je in sommige gevallen het maximale gewicht kunt verhogen tot wat het onderstel technisch aankan. Maar let op, dit is niet 1, 2, 3 geregeld. Je hebt een COC-document nodig en een bezoek aan het RDW is verplicht. In een toekomstig artikel leggen we precies uit hoe dit werkt.
  3. Een nieuwe as onder de caravan 
    In theorie kun je een zwaardere as onder de caravan (laten) monteren en daarvoor een goedkeuring krijgen, maar in de praktijk is dit onmogelijk. Dit komt doordat de fabriek hiervoor goedkeuring moet geven, en die medewerking wordt nooit verleend. Tenminste, ik heb hier zelf nog nooit van gehoord. Daarnaast zijn de kosten voor zo’n aanpassing zo hoog dat het meestal niet aantrekkelijk is. In dit geval is het verstandiger om te kijken naar een andere caravan die wel aan je gewichtsvereisten voldoet.

10% tot 20% onder het max. gewicht

Laten we dit misverstand meteen uit de wereld helpen, want het stoort me enorm: NEE, je hoeft niet tien tot twintig procent onder je Techn.max.massa AHW (geremd) te blijven! Autofabrikanten willen absoluut niet dat je achteruit een berg afrijdt met je gloednieuwe caravan. Dat zou natuurlijk waanzinnig slechte reclame zijn. Daarom bouwen ze van tevoren al een veiligheidsmarge in. Je auto kan dus écht het maximale trekgewicht aan dat in de autopapieren staat. Het is toch zonde wanneer je niet jouw droom-caravan kan aanschaffen, omdat je denkt dat dit correcte informatie is. Uiteraard zou je kunnen overwegen wat marge te houden. Niet omdat het moet, maar omdat het fijner rijdt. Heb je bijvoorbeeld een lichtere caravan dan het maximum, dan hoeft je auto minder hard te werken en hoef je minder vaak terug te schakelen naar de tweede of derde versnelling in de bergen. Dat rijdt net even wat fijner!

Weeg je caravan op de brug

Heb je accessoires laten monteren zoals een Mover, fietsendrager of cassetteluifel? Dan is het lastig om precies te weten hoeveel je caravan nu weegt. Mijn advies: laat hem wegen. Dit kan bij ons (tegen betaling) tijdens een BOVAG-onderhoudsbeurt, of je zoekt een weegstation bij jou in de buurt. Zo weet je zeker dat je binnen de gewichtsgrenzen blijft en voorkom je verrassingen onderweg.

Aanrader: Verhoog altijd je gewicht

Als afsluiter heb ik nog een advies: verhoog het maximale gewicht van je caravan bij aanschaf en verlaag het later indien nodig. Waarom? Stel dat je in de toekomst een andere auto krijgt die meer mag trekken, of je wilt de caravan verkopen, dan is het handig als je het maximale gewicht kunt aanpassen naar een hoger niveau. Dit maakt je caravan aantrekkelijker voor ons als bedrijf en voor particulieren, en bespaart je mogelijk de aanschaf van een nieuwe caravan als je later meer accessoires wilt laten monteren. Je betaalt in eerste instantie iets meer, maar het levert je uiteindelijk veel voordelen op.

Ik hoop dat je zo een stuk wijzer bent geworden! Mocht je toch nog vragen hebben, wees vrij om contact met ons op te nemen!

Groeten, Chris Gruiters

Back to top